Léda íjak

Figyelem!

A honlapunk íjakat tartalmaz. Az íj a 175/2003. Kormány. rendelet alapján a közbiztonságra fokozottan veszélyes eszköznek minősül. Amennyiben Ön szakmai célú látogató maradjon az oldalon. Mivel oldalaink csak és kizárólag szakmai célú információkat tartalmaznak. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat!
Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, és a lapon található információkra kizárólag szakmai célból van szüksége.

Léda

2016-09-10 14.58.18

2016 áprilisában fogalmazódott meg a gondolat ,hogy igény lenne egy olcsón előállítható íjra. Azoknak akik nem engedhetik meg maguknak ,hogy 20- 30 000 ft os íjat vásároljanak. Az elkészítésnél fontos szempont volt egy strapabíró nem kényes, könnyen használható, egyszerű, letisztult forma kialakítása.

Léda képek

DSCF8572

Elkészült a Léda 1 es típus. Elkezdődtek a tesztelések. Nem akartam olyan íjat eladni amivel később gond lesz.

 24 órán át felajzva tűző napon nem veszített az erejéből.

– Több órán át 50 fok-os autóban nem vetemedett el.

– 50# os íjjal 200 lépés távolságra lőttünk.

– 32”-ra húztuk gond nélkül.

A tesztek nagyon jó eredményt hoztak. Ami várható volt mert ugyanolyan anyagot használok az elkészítésénél amit a drágább bőrborítású, fabetétes,visszacsapó karos íjaknál. Ez az anyag egy több mint 10 évvel ezelőtt kezdődő  kísérletező munka végeredménye.  Ezek az íjak egy évtized  és több 10 000 lövés  után is ugyanolyan dinamikusak mint az elkészülésük napján. dscf9499

A Léda íj alap ára 10 000 ft. Ebbe az árban a megrendelő megkapja a 18#-100# erősségű 1 vagy több színűre festett Léda íjat ideggel együtt. ebben az árban kérésre felszerelem az idegre a göböt. Ez határozza meg a nyílvessző  helyét az idegen. Illetve teszek egy kicsi matricát az íjnak arra a pontjára ahol a vessző kifut. Ezek a jelölések segítik a jó találati pontosságot.

DSC_0298

Ezek elhelyezésénél tudnom kell hogy a vásárló jobb, illetve balkezes. Az íjászatban a húzó kéz a domináns. Tehát aki bal kezében fogja az íjat és jobb kézzel húzza az ideget, az jobb kezes íjász.

Az íjhoz minden vásárló kap egy használati és kezelési útmutatót is. Ebből az is tájékozódhat az íjászat alapjairól  aki még csak most ismerkedik ezzel a sporttal. Ezt a leírás letölthető innét is léda-leírás .

2017 nyarán elkészült a Léda 2 es típus.

Kicsivel könnyebb, és gyorsabb lett. Megmaradt az eredeti forma csak a kar végének a szélességén változtattam. Nem a Léda lett átalakítva hanem egy teljesen új gyártósablont készítettem hozzá. Ezzel egy kecsesebb karvég került kialakításra. Emiatt az íj súlya is csökkent. Az anyag összetételén nem változtattam mivel közel 100 eladott Léda után sem volt panasz a típusra. A első típust továbbra is gyártani fogom,mert a Robusztusabb karvég miatt egy esetleges leejtés, vagy valaminek odaütés esetén kisebb a sérülés esélye. ezért gyerekeknek továbbra is az első típust ajánlom.DSCF0169

A piros Léda 1 A kék Léda 2 típus

DSCF0156

DSCF0185

Az íj erejének kiválasztásánál fontos szempont a tapasztalat, a testalkat az erőnlét és a korosztály.

18# erősség: 5-6 éves átlagos testalkatú fiúknak ajánlom. vagy 5-6 éves lányoknak.

19#-22#  erősség:6-9 éves fiúk vagy 6-10 éves lányok.

22#-25# erősség: 9-12 éves fiúk vagy 10-14 éves lányok.

25#-30# erősség: 12-15 éves fiúk vagy 14 év fölötti lányok.

30#-35# erősség: 15-17 éves fiúk vagy erősebb testalkatú , illetve rendszeresen íjászkodó lányok.

35#-40# erősség: fiatal felnőtt kategória. A legnépszerűbb felnőtt erősség .

40#-45# erősség: tapasztalattal rendelkező íjászoknak. 30 méter fölötti célokhoz.

50#-55# erősség: alacsony számú lövéseknél kifejezetten távoli célokhoz.

60#-70# erősség: Kifejezetten távlövéshez, tapasztalt íjászok számára.

70#-100# erősség: Komoly bemelegítés után, csak alacsony lövésszámhoz, tapasztalt íjászok számára.

Ezt a táblázatot úgy állítottam össze hogy az íjászat örömet okozzon és ne fájdalmat. Ettől eltérhetünk akkor, ha az íjász erősebb testalkat vagy jó kondícióban lévő ember. Illetve ha gyenge testalkat.

A nyílvesszők épsége szempontjából  fontos a vesszőfogó megválasztása is. Legtartósabb a polifoam vesszőfogó , de hasonló jó lehet egy szalmabála is. A legolcsóbb és mindenki által elérhető a papír vesszőfogó. Egyszerű hullámpapírból készült 15-20 cm vastag köteg. Amihez használhatunk papírdobozok széthajtogatott lapjait. A lapokat  beletesszük egy dobozba  vagy ragasztószalaggal egymáshoz kötegeljük. Erre ragasztjuk vagy tűzzük fel a céltáblát. Ügyeljünk arra ,hogy az elkészült vesszőfogót rögzítsük valamihez mert ha eldől akkor eltörheti az alá kerülő vesszőket.  Nem javaslom a fa lapokat, pozdorját, régi bútorok kárpitozott részeit , mert ezek kárt tehetnek a vesszőkben.


Léda fautánzat
Az íjakból többféle színkombináció rendelhető.

Léda íj

Bőrrel borított Középrész 2000 Ft felárért rendelhető.

Bőrözött Léda

Fekete bőrözött Léda

Horgász Léda

Horgász Léda 2

Horgász Léda 1

Léda Darázs

Léda darázs

Az íjakra 1 év garanciát vállalok

Választható színek vagy kombinációk:

Léda színek

 

Ha elnyerte tetszését kérem látogasson el webáruházunkba ahol regisztráció nélkül vásárolhat termékeinkből

Webáruház